Pasztet z suszonymi grzybami - idealny na święta

Pati
Boże Narodzenie
01.12.2017 13:13
Pasztet z suszonymi grzybami - idealny na święta

Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka 3-4 marchewki (około 350 g) 2 korzenie pietruszki (około 150 g) połowa średniego korzenia selera 2 ząbki czosnku 2 jajka pół szklanki suszonych grzybów 1 łyżka majeranku słodka i ostra papryka do smaku pieprz sól Przyprawy: 5-6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu gałązka lubczyku (może być też łyżka suszonego) pęczek natki pietruszki sól Ja gotowałam mięso w dwóch garnkach, bo nie posiadam tak dużego XD Mięso podzieliłam na pół: w jednym garnku dotowałam królika, a w drugim resztę. Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły około 15 minut. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole 😉 Pasztet z suszonymi grzybami Wątróbkę oczyszczamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony około 10 minut. Kochani, dzisiaj mam dla Was przepis na pasztet z suszonymi grzybami. Pamiętajcie jednak o najważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, natkę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w 180°C przez około godzinę. Zjedliśmy do ostatniego okruszka 😀 Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/dodatki/przystawkiiprzekaski/pasztet-suszonymi-grzybami