Porcje: 4 Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: 500 g rabarbaru 1000 ml wody 3 różowe grapefruity 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi 2 gałązki rozarynu Do podania: 500 ml wody gazowanej lub wino musujące (np. Prosecco) kostki lodu 4 gałązki rozmarynu Przygotowanie: W rondlu zagotuj syrop cukrowy (woda, cukier, 2 gałązki rozmarynu), dodaj umyty i pokrojony rabarbar, gotuj 5 minut, odstaw do wystudzenia. Podawaj mocno schłodzoną, przed podaniem dodaj wodę gazowana lub wino musujące, kostki lodu i gałązki rozmarynu. Wystudzony rabarbar odcedź na sicie bez odciskania, dodaj sok wyciśnięty z grapefruitów, ewentualnie dosłódź.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://szczyptasmaq.blogspot.com/2017/05/lemoniada-rabarbarowa-z-grapefruitem-i.html