Lekki mus czekoladowy z jogurtem i twarożkiem

Ewelina
Przepisy
11.03.2014 20:24
Lekki mus czekoladowy z jogurtem i twarożkiem

Przepis

Składniki na 8 porcji:

100 g stopionej czekolady deserowej

300 ml naturalnego jogurtu

150 g twarożku

4 łyżki stołowe cukru

1 łyżka stołowa soku z pomarańczy

1 łyżeczka brandy

1 1/2 łyżeczki żelatyny

9 łyżek stołowych zimnej wody

2 duże białka

Przybranie:

starta biała i ciemna czekolada

paski skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Ubić w malakserze stopioną czekoladę z jogurtem, twarożkiem, cukrem, sokiem pomarańczowym i brandy. Przełożyć masę do miski.

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić na parze cały czas mieszając. Dodać do masy czekoladowej.

Ubić pianę z białek, dodać do masy i starannie wymieszać.

Wyłożyć folią spożywczą formę do keksów i przełożyć do niej mus.

Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Przed podaniem wyłożyć na talerz, udekorować czekoladą i skórką pomarańczową.