Przepis
Składniki na 8 porcji:
100 g stopionej czekolady deserowej
300 ml naturalnego jogurtu
150 g twarożku
4 łyżki stołowe cukru
1 łyżka stołowa soku z pomarańczy
1 łyżeczka brandy
1 1/2 łyżeczki żelatyny
9 łyżek stołowych zimnej wody
2 duże białka
Przybranie:
starta biała i ciemna czekolada
paski skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Ubić w malakserze stopioną czekoladę z jogurtem, twarożkiem, cukrem, sokiem pomarańczowym i brandy. Przełożyć masę do miski.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a gdy spęcznieje, rozpuścić na parze cały czas mieszając. Dodać do masy czekoladowej.
Ubić pianę z białek, dodać do masy i starannie wymieszać.
Wyłożyć folią spożywczą formę do keksów i przełożyć do niej mus.
Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Przed podaniem wyłożyć na talerz, udekorować czekoladą i skórką pomarańczową.