Składniki: - Biszkopt - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Masa jabłkowa - 1 kg jabłek (obranych) - 2 szk wody - 0,5 szk cukru cynamonowego - 0,5 szk cukru - 50 g margaryny lub masła - 2 budynie śmietankowe - Bita śmietana - 500 ml kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 0,5 łyżeczki esencji waniliowej - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szk wody - przyprawa do kawy i deserów Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Piec w 170 st około 20 min. Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek.