Przepis
Składniki: (około 10 porcji przystawkowych)
około 250-300 g łososia wędzonego w plastrach
1 opakowanie (125 g) naturalnego twarożku Philadelphia (lub innego podobnego)
2 łyżki chrzanu
dodatkowo:
folia przezroczysta
foremka do terrine o pojemności 500 ml
Wykonanie:
Foremkę wyłożyć folią przezroczystą, najlepiej tak aby folia wywijała się jeszcze na zewnątrz i zwisała po bokach.
Twarożek wymieszać z chrzanem.
Środek formy wyłożyć szczelnie płatami łososia, tak aby na siebie lekko zachodziły, i wystawały poza foremkę. Na spód nałożyć warstwę twarożku z chrzanem, przykryć plastrami łososia. I tak kolejno nakładać warstwy twarożku i łososia aż do wypełnienia całej formy. Każdą warstwę ugnieść aby całość była dokładnie wypełniona, bez “dziur z powietrzem”. Na koniec zakryć zwisającymi płatami łososia i owinąć szczelnie pozostawioną po bokach folią.
Roladę obciążyć i wstawić do lodówki na 6-12 godzin.
Schłodzoną roladę wyjąć z foremki. NIE ODWIJAĆ Z FOLII!!!
Kroić wraz z folią na plastry grubości około 1-1,5 cm. Folię zdjąć przed ułożeniem plastrów na półmisku.
Uwaga: Krojenie rolady wraz z folią ma kilka zalet. Rolada lepiej się trzyma, a twarożek pozostający na nożu po krojeniu poszczególnych plastrów “brudzi” folię, a nie łososiowa otoczkę.