Drukuj Ciasto ryżowe z czekoladą i morelami blaszka 28x18 cm Składniki 200 g ugotowanego ryżu jaśminowego 2 żółtka 1 jajko 4 łyżki cukru pudru lub stewii 4 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki oleju kokosowego 200 g białej czekolady z mango (lub zwykłej białej czekolady) 30 suszonych moreli mąka kokosowa lub migdałowa Przygotowanie Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zmiksuj z ryżem, czekoladą i cukrem pudrem. 3.5.3226 English version Chocolate Rice Cake with Apricots 28×18 cm bake form 200 g of cooked jasmine rice 2 yolks 1 egg 4 tablespoons icing sugar or stevia 4 tablespoons millet flakes 2 tablespoons of coconut oil 200 grams of white chocolate with mango (or standard white chocolate) 30 dried apricots coconut or almond flour Melt the chocolate in a water bath and blend with rice, chocolate and sugar icing. Masa nie pozwoli na uformowanie kuleczek – no chyba, że wsypię tam bardzo dużo mąki kokosowej lub płatków jaglanych – ale pewności też nie miałam, a smak czekolady (biała z mango) by znikł, a tego nie chciałam. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc postanowiłam moje trufle ryżowe przerobić na ciasto ryżowe z czekoladą! Nie dość, że nie chciało się pokroić, bo było bardzo klejące w środku, to jeszcze od papieru do pieczenia nie chciało odejść. Ryż ugotowałam, odstawiłam do przestygnięcia, zmiksowałam, wymieszałam z roztopioną czekoladą, dodałam trochę płatków jaglanych by zagęścić masę i schowałam do lodówki i czekałam, czekałam, czekałam. Jakoś sobie poradziłam, ale układając je na talerzu posypałam ryżowe kwadraciki mąką kokosową, by degustatorzy i wcześniej zapowiedzeni goście, mogli je jakoś wziąć do rąk. Przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, nawet znajoma, która mało słodkości jada, poprosiła bym je schowała, bo sięganie po nie jest silniejsze od niej samej ;) Pomyślałam: a jakby tak zrobić trufle ryżowe, trufle z ryżu jaśminowego? Ciasto ryżowe brzmi dziwnie, ale uwierz mi zajadali się nim najwięksi przeciwnicy kuchni bezglutenowej czy też zdrowej. Po 24 godzinach stwierdziłam, że chyba nic z tego nie będzie. Ponieważ trufle z kaszy jaglanej robię bardzo często to postanowiłam coś zmienić. Morele pokrój w kosteczkę i wymieszaj łyżką z ciastem ryżowym. Odstaw do przestygnięcia, pokrój w kostkę, a lepiące brzegi posyp mąką migdałową lub kokosową.