Składniki Ilość: 4 porcje 300 g makaronu pełnoziarnistego penne ok. 200 g ostrej kiełbasy węgierskiej 1 cebula 1 papryka czerwona 100 g czerwonej fasoli 100 g lub więcej dowolnego sera (u mnie ser morski) 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżka posiekanych liści bazylii sól, pieprz kolorowy do smaku Lubię takie proste dania, gdzie można wymieszać generalnie dowolne składniki, a następnie je zapiec w jakimś sosie, z warstwą startego sera u góry. Cząber i kolendrę rozetrzeć w moździerzu, a następnie wymieszać w garnuszku wraz z pomidorami, koncentratem pomidorowym i posiekanymi liśćmi bazylii. Obecnie mam słaby dostęp do kuchni w moim mieszkaniu, więc sięgam po przepisy, które przygotowałam sobie jakiś czas temu ;) Całość doprawić solą oraz pieprzem kolorowym i zalać sosem pozostałe składniki umieszczone w formie do zapiekania. Dodać składniki do makaronu wraz z pokrojoną na plasterki kiełbasą i fasolą.