Zupa krem ze skorzonery

Malgorzata

Zupy

19.01.2018 9:53

Zupa krem ze skorzonery

Składniki: 4 łyżki masła 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 fenkuł, obrany, przycięty i pokrojony w cienkie plasterki 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane sól i pieprz do smaku 3 duże liście bazylii, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka tymianku i 1 liść laurowy, związane nitką 500 g skorzonery, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki (bezpośrednio przed przyrządzeniem) 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ½ szklanki śmietanki 36 % 900 ml bulionu drobiowego uprażone na suchej patelni różne nasiona do posypania Przygotowanie: W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki. English version Creamy salsify soup with roasted duck (6 servings) Ingredients: 4 tablespoon butter 150 g smoked bacon, cut into small dice 1 onion peeled and thinly sliced 1 fennel bulb trimmed peeled, and thinly sliced 1 celery stalk peeled, trimmed, and thinly sliced 3 clove garlic, minced salt and pepper to taste 3 large basil leaves, 2 parsley sprigs, 1 thyme sprig and 1 bay leaf, tied 500 g salsify root, peeled and cut into 2 cm pieces 2 potatoes, peeled and diced ½ cup heavy cream 900 ml chicken stock toasted seeds for servings Preparation: Melt the butter in a medium pot over medium heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned and transfer on papre towels. Wlej bulion, dodaj ziemniaki, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane zioła. Jakoś omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree. Za pomocą blendera zmiksuj zupę aż będzie jednolity, jedwabisty krem, po czym dodaj śmietanę do zupy i ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Using an immersion blender, puree the soup until it is creamy, add the cream to the soup and bring to a low boil. To the same pot add onion, fennel, celery, and garlic and season with salt and pepper. Dodaj skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/zupa-krem-ze-skorzonery-creamy-salsify-soup/