Placuszki z kalafiora są zarówno smaczne od razu po usmażeniu, jak i później odgrzane, jako lunch do pracy 🙂 Przepis na placuszki z kalafiora Drukuj przepis Składniki 400g kalafiora (nieugotowanego) czerwona cebula 2 łyżki bułki tartej łyżka mąki jajko sól i pieprz olej do smażenia śmietana oraz szczypiorek do podania Przepis 1 Kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przypuszczam, że w wersji orientalnej, na przykład z curry czy wersji włoskiej, z bazylią, będą równie smaczne. 3.5/5 - (24 ) Placuszki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla placuszków ziemniaczanych, chociażby dlatego, że kalafior jest dużo delikatniejszy od ziemniaka, a także mniej kaloryczny! 4 Smażymy na rumiano na dużym ogniu - około 3 minut z każdej strony.