Zapraszam do wypróbowania 😊 Składniki: ciasto: mąka pełnoziarnista 4 szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier brązowy 4 łyżki, puree z pieczonej dyni 1 szklanka, mleko pół szklanki, masło 100 g, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, sól szczypta, nadzienie: dżem 100% z owoców Rokitnik Łowicz pół słoika, dodatkowo: mleko do posmarowania drożdżówek, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy. Mąkę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, solą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane. Aby drożdżówki były odpowiednie dla wegan, wystarczy zamiast masła użyć margaryny roślinnej, a w zamian mleka krowiego użyć mleka sojowego. Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Do ciasta zamiast jajek użyłam puree z pieczonej dyni.