Składniki na 17 knedli: kasza jaglana 1,5 szklanki, cukier brązowy 4 łyżki, mąka ziemniaczana 3 łyżki + mąka do obtaczania dłoni, mleko sojowe 4 łyżki, starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, dodatkowo: truskawki 17 szt, jogurt naturalny lub roślinny do polania knedli, cukier brązowy do posypania, Sposób przygotowania: Kasze jaglaną prażymy przez kilka minut w suchym garnku, następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Dłonie oprószamy mąką ziemniaczaną, w dłoniach rozkładamy placek z kaszy, na środku układamy truskawkę i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania knedle się nie pootwierały. Następnie do kaszy dodajemy mleko i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy knedle i gotujemy 5 min, następnie knedle odcedzamy i układamy na talerzu. W dzieciństwie jadłam je bardzo często z różnymi nadzieniami, moimi ulubionymi zawsze były z truskawkami.