Szarlotka z kremem budyniowym

Sylwia
Ciasta
18.04.2017 19:44
Szarlotka z kremem budyniowym

Bardzo smaczne, niezbyt słodkie, owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli szarlotek :) 1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu) 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru drobnego 250 g masła 3 żółtka 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200 g śmietanki kremówki 30% Ciasto kruche. Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Składa się z kilku warstw, ale jest to proste i w miarę szybkie ciasto. Jedną z połówek rozdzielić na dwie formy o wymiarach 21 x 25 cm. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra – dół i piec przez około 40 min. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Gęsty krem wyłożyć na pierwszą szarlotkę i ostrożnie nasunąć drugie ciasto. Jeżeli żelatyna w galaretce nie zdąży się rozpuścić, można ją delikatnie podgrzać. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, kiedy skruszeje. Formy najlepiej jest wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał po brzegach. Wystudzić i wyjąć z formy usuwając papier do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniamniam.wordpress.com/2017/01/25/szarlotka-z-kremem-budyniowym/