Składniki
Składniki:
(6 porcji)
- 500-550 g. kapusty kiszonej
- 1,5 szkl. ziemniaków pokrojonych w średnią kostkę
- 1/2 szkl. grubo startej marchewki
- 1/3 szkl. grubo startej pietruszki
- 2/3 szkl. grubo startego selera
- 2 listki laurowe
- po 4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- po 1/2 łyżeczki: mielonego kminku, kminku całego, nasion kopru włoskiego, ziaren kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 - 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Zasmażka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Przepis
Kapustę odciśnij z soku i przesiekaj na desce. Możesz wcześniej kapustę przepłukać w czystej letniej wodzie, jeśli kapusta jest mocno kwaśna lub gdy nie lubisz dość kwaśnego kapuśniaku. Ja ten etap pomijam, kocham kwaśne zupy :-D Przesiekaną kapustę włóż do niedużego garnka i zalej wodą (tyle, żeby tylko była przykryta). Przykryj garnek pokrywką i od chwili zagotowania, gotuj na malutkim ogniu przez 25 minut.
Zagotuj 2 litry wody, wrzuć do niej liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, dodaj sól, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy woda ponownie się zagotuje wsyp kminek cały i mielony, koper włoski i ugniecione w moździerzu ziarenka kolendry. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 25 minut.
W czasie gotowania warzyw i kapusty przygotuj zasmażkę. Na suchą patelnię wsyp mąkę, mieszaj i podgrzewaj, aż zacznie się lekko brązowić. Wtedy dodaj masło i połącz go z mąką. Gdy się rozpuści i połączy z mąką, smaż jeszcze przez minutę. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na złoto na maśle.
Kapustę wraz z wodą, w której się gotowała dodaj do wywaru z warzywami. Dodaj również podsmażoną cebulę i czosnek. Dopraw zupę świeżo mielonym pieprzem, cukrem, vegetą i sosem sojowym. Gotuj przez 10 minut.
Do zimnej zasmażki wlej małą chochelkę gorącej zupy i mieszaj do połączenia się. Zasmażka będzie gęstnieć. Dolej kolejną chochelkę i znowu mieszaj. Gdy zasmażkę rozprowadzisz bulionem na tyle, że będzie już dość płynna, wlej ją do całości kapuśniaku i energicznie go zamieszaj. Gotuj jeszcze przez minutę.