Składniki: 4 jajka 100 g sera żółtego 1 puszka łososia 6 – 7 łyżek majonezu 27 sztuk krakersów (około 170 g) (najlepiej niesolonych) 1 pęczek szczypiorku szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Do startych białek, sera i łososia dodać po 2 łyżki majonezu oraz doprawić solą i pieprzem (ilość zależy od tego jakie słone są krakersy, dlatego najbezpieczniej jest kupić jak najmniej słone). Dlatego zamiast tuńczyka, użyłam łososia – taka mała, dla mnie znacząca zmiana:) Czas wykonania: 1 h (+ 3 h chłodzenia) Na dużej desce ułożyć 9 krakersów (3 rzędy po 3 sztuki), następnie wysmarować je masą serową. Sałatkę delikatnie osłonić folią aluminiową i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc, aby krakersy nawilgły). Ułożyć kolejną warstwę krakersów, rozsmarować łososia i przykryć resztą krakersów. Ja przyznam się słyszałam o niej od dawna, ale jakoś byłam sceptycznie nastawiona.