Składniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego • 2 łyżki żelatyny • 8 dużych plastrów szynki • 8 plastrów sera żółtego • 2 duże jajka • 1/2 puszki kukurydzy • ½ puszki groszku konserwowego • Ugotowana marchewka • 10 oliwek zielonych • Zielona pietruszka • Sól, pieprz • 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Żelatynę namaczamy w pół szklanki bulionu. Na środku układamy zrolowaną szynkę z serem, ugotowane pokrojone w ćwiartkę jajka, po bokach posypujemy odsączoną kukurydzę i groszek, oraz ugotowaną pokrojoną marchewkę. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy ocynowanej i z pewnością przyda się w każdym domu. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Żeby składniki ładnie się komponowały i nie zbiły w jednym miejscu, układamy je stopniowo i również stopniowo zalewamy wywarem. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Zalewamy kilkoma łyżkami bulionu na dno naczynia i ponownie chłodzimy.