Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka 2 bułki kajzerki 2 garści suszonej żurawiny Wykonanie: Boczek, łopatkę i łatę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy cebule, obraną marchewkę i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy, aż mięso będzie bardzo miękkie. Można więc za jednym zamachem przygotować pasztety z podwójnej porcji składników, a potem tylko wyjmować gotowy z zamrażalnika ! Wiem, wiem, zaraz będa głosy, że z takim domowym pasztetem jest dużo roboty 😉. Na koniec wrzucamy jajka, dodajemy przyprawy, żurawinę i bardzo dokładnie mieszamy, Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ten, który chcę Wam dziś zaproponować upiekłam z różnych rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Na koniec dodajemy wątróbkę i zaparzamy ją w gotującym się wywarze. Pracy faktycznie trochę jest, ale upieczony pasztet doskonale nadaje się do zamrożenia. Bułki namaczamy w wywarze z mięsa.