Przepis
Składniki:
duża marchewka
duża pietruszka
½ selera
średnia cebula
3 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku
4 białe kiełbaski
4 ziemniaki
2 łyżki śmietany 36% (może być też kwaśna gęsta śmietana)
ok. 250 ml zakwasu na żurek
sól
pieprz
majeranek
Przygotowanie:
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przysmaż, a następnie zalać wodą. Dodaj umyte i obrane warzywa - marchew, seler i pietruszkę. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.
Po upływie pół godziny wyciągnąć warzywa, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować około 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać zakwas i zahartowaną śmietanę. Całość zagotować i doprawić do smaku.
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo w miseczce z chleba*
* Nożem odciąć kopułkę okrągłego chleba i wydrążyć środek. Tak przygotowane miseczki można podpiec jeszcze przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.