Żurek w chlebku - PRZEPIS

Ewelina
11.04.2014 21:06
Żurek w chlebku - PRZEPIS

Przepis

Składniki:

duża marchewka

duża pietruszka

½ selera

średnia cebula

3 ząbki czosnku

150 g wędzonego boczku

4 białe kiełbaski

4 ziemniaki

2 łyżki śmietany 36% (może być też kwaśna gęsta śmietana)

ok. 250 ml zakwasu na żurek

sól

pieprz

majeranek

Przygotowanie:

Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki. Przysmaż, a następnie zalać wodą. Dodaj umyte i obrane warzywa - marchew, seler i pietruszkę. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.

Po upływie pół godziny wyciągnąć warzywa, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować około 20 minut.

Pod koniec gotowania dodać zakwas i zahartowaną śmietanę. Całość zagotować i doprawić do smaku.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo w miseczce z chleba*

* Nożem odciąć kopułkę okrągłego chleba i wydrążyć środek. Tak przygotowane miseczki można podpiec jeszcze przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.