Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze

Iza

Wielkanoc

09.04.2017 13:04

Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze

Biszkopt: - 3 żółtka - 3 białka - 100 g cukru - 50 g mąki pszennej - 50 g mielonych migdałów - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka mielonej kawy - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa czekoladowa: - 300 ml śmietany kremówki 36% - 2 – 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy - 100 g gorzkiej czekolady - 50 g mlecznej czekolady - 4 łyżki rumu - Kompot z drylowanych wiśni Do nasączenia: - ⅓ szklanki kompotu wiśniowego - 3 łyżki rumu Kawowa polewa mirror glaze: - 80 g cukru - 60 g słodzonego mleka kondensowanego - 50 ml wody + 30 ml wody - 5 g żelatyny - 90 g białej czekolady - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej A może wolicie tort kawowy Mocha albo tort kajmakowy? |Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze| Jak zrobić tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze? |Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze| |Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror |Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze| Uwielbiam kawę w każdej postaci. Tym razem przygotowałam tort czekoladowo- kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze. Puszysty, mocno kawowy biszkopt, aksamitny krem czekoladowy, wiśnie z kompotu (od babci Basi) i zaskakująca, pięknie wyglądająca polewa. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem z 3 łyżkami rumu, aż krem zgęstnieje. Przygotować polewę mirror glaze: żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Cukier, mleko skondensowane, kawę rozpuszczalną oraz 50 ml wody, podgrzać w garnuszku. ½ godziny przed podaniem wyjąć z lodówki, lepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Śmietanę kremówkę zagotować z kawa rozpuszczalną w garnku o grubym dnie. Uwielbiam jej smak i zapach wiec co dość często piekę ciasta z dodatkiem kawy. Składniki na ponch do nasączenia biszkoptu (kompot i rum) wymieszać i połową posmarować biszkopt w tortownicy. Polewę przelewamy przez sitko i czekamy Az trochę ostygnie do temperatury około 32°C. Ciasto równomiernie oblać polewą, pozwalając nadmiarowi polewy swobodnie ściec. 2/3 kremu czekoladowo-kawowego wyłożyć na wiśnie –wyrównać. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodawać kolejno żółtka i kawę rozpuszczalną – zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z mieloną kawą. Wsypać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści uważając, żeby nie przypalić masy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2017/04/tort-czekoladowo-kawowy-z-wisniami.html