Składniki: - 1 marchew - kawałek selera (ok. 80 g) - ½ cebuli - 1 łyżeczka masła - 1 ½ l bulionu - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 pory - 1 łyżka masła - ½ szklanki piwa - 2 – 3 ziemniaki - sól - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - ½ pęczka natki pietruszki |Zupa porowa z piwem| |Zupa porowa z piwem| |Zupa porowa z piwem| Dodatkowo: - grzanki z razowego chleba Marchew, selera i cebulę pokroić w kostkę wrzucić do dużego garnka i chwilę ok. 5 minut podsmażać z łyżeczką masła. Do bulionu z warzywami dodać pory wraz z piwem, oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. |Zupa porowa z piwem| Jak ugotować zupę porową z piwem? Tak więc dzisiaj u mnie rozgrzewający rarytas – zupa porowa z piwem. Pory umyć i pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni z łyżką masła. Do zupy dodałam aromatycznego piwa APA 20 z Browaru Niechanowo, trzeba przecież wspierać dobre regionalne produkty.