Składniki Ilość: 4 porcje - 4 surowe białe kiełbasy - 100 ml piwa - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 Smaruję ją miodem, posypuje przyprawami, dodaję jeszcze cebulę i czosnek dla smaku, a następnie zapiekam z dodatkiem piwa lub bulionu. Na surową kiełbasę pieczoną w ten sposób poczekamy co najmniej godzinę od włożenia do piekarnika, ale opłaca się! Pieczona biała kiełbasa Święta tuż tuż, więc czas by na blogu pojawiły się jakieś przepisy z nimi związane. Na dno naczynia żaroodpornego wlać piwo, a następnie przełożyć 3/4 cebuli z czosnkiem. Fajnym pomysłem jest też zapiec taką kiełbasę z jabłkami. Smakuje idealnie, jest chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku.