Składniki: Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady Masa z sezamkami: 200 g miękkiego masła 450 g masy kajmakowej (krówkowej) 6 op. sezamek + 1 op. do dekoracji 50 g orzechów włoskich lub ziemnych Masa śmietankowa: 250 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru ponadto: 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g) ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów (u mnie kakaowe) poncz – 300 ml kawy + 1 łyżeczka cukru + 50 ml alkoholu (u mnie likier Baileys) Pyszne warstwy ciasta tworzą czekoladowy biszkopt, słodki, karmelowy krem z dodatkiem orzechów i sezamek, biszkopciki nasączone kawą z alkoholem i delikatna masa śmietankowa. Ciasto nie jest specjalnie wymagające i pracochłonne, bo choć składa się z kilku warstw, to każda jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Masa z sezamkami Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Dziś zapraszam na kremowe ciasto z chrupiącymi sezamkami. Orzechy posiekać i wraz z sezamkami dodać do masy. Kolejno wyłożyć masę z sezamkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 – 40 minut w temp 160 C. Biszkopty krótko moczyć w pozostałym ponczu i układać na masie. Słodycz kremów idealnie równoważy konfitura z czarnej porzeczki. Polecam wielbicielom słodkich, kremowych ciast z dodatkiem kawy. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Wystudzony biszkopt odwrócić do góry spodem ( macie gwarancję, że wierzch będzie równy i dobrze wchłonie poncz) Biszkopt Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i w kilku turach dodawać masę kajmakową. Przed podaniem wierzch ciasta udekorować startą gorzką czekoladą i pokruszonymi sezamkami.