Bananowiec

Krzysztof
Ciasta
21.07.2014 10:50
Bananowiec

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao bita śmietana 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy (można usztywnić także 2 łyżeczkami żelatyny, rozpuszczonymi w minimalnej ilości gorącej wody) ponadto masa karpatkowa, bądź ulubiona budyniowa 2 banany 200 ml nektaru bananowego (plus kieliszek czystej wódki, opcjonalnie) wiórki z czekolady do dekoracji Sposób wykonania: Upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej, będzie łatwiej go przekroić, gdyż dobrze wystygnie). Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ciasto umieścić na 2 godz. w lodówce. Całość kryje, lekka puszysta bita śmietana, Od początku przypuszczałam, że to ciasto będzie wyśmienicie smakowało, no i się nie zawiodłam, Szczerze polecam, szczególnie miłośnikom bananowych smaków Do masy jajecznej przesiać wszystkie składniki sypkie i całość wymieszać (można mikserem na małych obrotach). Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. Masę karpatkową przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem. Na banana ułożyć powstałe po wycięciu krążki biszkoptowe. Czekoladowy biszkopt, delikatnie nasączony nektarem bananowym, przełożony masą budyniową, z zatopionymi kawałkami bananów. Biszkopt nasączyć nektarem (bądź sokiem) bananowym z dodatkiem wódki. Na całość wyłożyć drugą część masy karpatkowej. W powstałe otwory powkładać pokrojonego w grubsze plastry banana (patrz zdj.).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2014/01/Bananowiec.html