Cytrynowa babka razowa bez cukru

Anna

Wielkanoc

01.04.2017 19:05

Cytrynowa babka razowa bez cukru

Cytrynowa babka razowa bez cukru Ilość porcji to 16 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji : W = 1.97, WBT = 1.13, kcal = 175.44, węglowodany – 20.64g, błonnik = 0.88, białko = 4.11g, tłuszcz = 10.76g, suma wymienników (WM) = 3.11, w tym procent WBT = 36 Składniki 4 jajka (280g) 3/4 szklanka (100g) ksylitolu lub erytrolu 3/4 kostka (170g) masła lub oleju kokosowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z jednej cytryny 1 i ½ szklanki (210g) mąki orkiszowej razowej Wykonanie Miękkie masło lub olej kokosowy zmiksuj z ksylitolem/erytrolem na pulchną masę. Pamiętaj jednak, że trening czyni mistrza i każdy kolejny wypiek będzie lepszy i smaczniejszy. Razowa babka cytrynowa bez cukru to obowiązkowe ciasto, które każdego roku pojawia się w Święta Wielkanocne w wielu domach. 2. Jeżeli obawiasz się użycia mąki razowej to wymieszaj w proporcji pół na pół mąkę orkiszową jasną z mąką orkiszową razową. Ostudzone ciasto wyjmij z foremki, oprósz pudrem z ksylitolu oraz udekoruj kawałkami skórki otartej z cytryny. W zastępstwie cukru zastosowałam ksylitol (to chyba mój ulubiony zamiennik cukru), ale z powodzeniem możesz użyć erytrolu czy nawet stewii. U mnie jest zawsze w zdrowszym wydaniu, czyli z mąki orkiszowej razowej oraz słodzone zamiennikiem cukru. 3. Wypieki z mąki razowej szybciej czerstwieją, dlatego upiecz babkę maksymalnie 1 dzień przed Świętami, wtedy będzie idealnie świeża i aromatyczna. Formę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym, oprósz razową bułka tartą, wlej masę i piecz ok 50 minut w 180 st. C, program pieczenia góra-dół bez termoobiegu. Dlatego na blogu przedstawiam tylko sprawdzone i przetestowane wypieki, dlatego nie musisz się obawiać, że coś Ci się nie uda. Z własnego doświadczenia wiem, że upieczenie dobrego ciasta bez cukru wymaga cierpliwości i wielu prób.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/cytrynowa-babka-razowa-bez-cukru/