Chlebek watykański, chlebek szczęścia, ciasto Hermana, Herman, chleb przyjaźni Amiszów, czyli kulinarny łańcuszek szczęścia - przygotowywane przez tydzień ciasto, na które zaczyn od kogoś dostajemy na początku tygodnia, a pod koniec rozdajemy kolejnym trzem dobrym ludziom, jak mówi przepis. Niedziela: do swojej czwartej części dodać: - 1/2 szklanki oleju - 250 g mąki - 2 jajka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - 1 cukier waniliowy - trochę cynamonu i rodzynek - 2 starte jabłka - startą lub posiekaną czekoladę Piec w temp. 180 st. C przez 45 min. Co prawda patrząc po dodatkach - jabłka, czekolada, rodzynki mogłam na to wpaść, ale autentycznie nie byłam nastawiona na tak dobre ciasto :-) Aby chleb się udał należy przestrzegać zasad. Poniedziałek: ciasto włożyć do plastikowej miski, dodać 250 g cukru, przykryć, nie mieszać. Wczoraj chlebek był pieczony i kawałek świeżutkiego zabrałam ze sobą do Łodzi, bo powiem Wam, że nie spodziewałam się, iż po upieczeniu jest on tak dobry :-) Środa: dodać 250 g mąki, nie mieszać.