Składniki: rukola 70 g, pomidor 1 szt, łosoś świeży 240 g,+ masło 20 g,+czosnek 1 ząbek,+ pieprz cytrynowy, sól i pieprz, oliwki czarne 10 szt, ser feta 80 g, dip musztardowy: oliwa z oliwek 4 łyżki, czosnek 1 ząbek, musztarda stołowa 1 łyżeczka, pieprz do smaku, dodatkowo: sok z cytryny lub limonki o skropienia sałatki, Sposób przygotowania: Łososia myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem cytrynowym. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na rukoli. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz.