Liście kapusty kiszonej specjalnie na gołąbki można kupić w warzywniaku i najfajniejsze (po za smakiem oczywiście)jest to, że nie trzeba liści już sparzać (gotować),więc same plusy ,a do farszu proponuję połowę ryżu zastąpić kaszą jęczmienną-będzie o wiele lepszy-zapraszam do wypróbowania ,a do farszu proponuję połowę ryżu zastąpić kaszą jęczmienną-będzie o wiele lepszy-zapraszam do wypróbowania Składniki: - 80 dag mielonej łopatki wieprzowej - 3-4 cebule - 3 woreczki ryżu - 3 woreczki kaszy jęczmiennej - ok półtora opakowania liści kiszonej kapusty - 3-4 ząbki czosnku - sól,pieprz ,maggi papryka słodka mielona - 2 łyżka smalcu - na sos: - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki masła lub margaryny - 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego - 150 ml śmietany 30 % - sól,pieprz,maggi,papryka słodka mielona - kostka rosołowa - 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia - 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Kapusta jest już słona więc nie musimy niczym posypywać liści,(na sam wierzch można ułożyć pozostałe liście kapusty lub nawet liście pekińskiej,żeby tylko od wierzchu się nie przypiekły),przykrywamy pokrywką i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godz.ja potem zostawiam jeszcze na ok 1 godz w wyłączonym piekarniku ,żeby sobie doszły,wtedy ta kapusta się wprost rozpływa gołąbki nam się pieką ,więc robimy sos- w garnku albo rondelku na maśle przesmażam koncentrat pomidorowy z wyciśniętym czosnkiem kilka minut, następnie wlewam 2 kartoniki przecieru i dodaję kostkę rosołową i doprawiam do smaku gotuję kilka minut, wlewam śmietanę i jeszcze kilka minut gotuję ,wyłączam i gotowe!!! gotowym sosem polewam gołąbki Smacznego!!!