Składniki: - 1 puszka (170 g) tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej) - 1 torebka ryżu (100 g) - 150 g żółtego sera (może być Gouda) - 1 mała cebula - 1/2 puszki kukurydzy - 3 - 4 jajka - 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) - pieprz - sól Przygotowanie: - Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić. - Na dno salaterki wyłożyć ryż, wyrównać, na ryżu równo rozłożyć kukurydzę, a na niej rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu (nie więcej) i posypać szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Na wierzchu rozsmarować 2 - 3 łyżki majonezu, posypać szczyptą soli i pieprzem, jeśli ser jest bardzo słony to soli na ser nie dawać. Zdjęcie sałatki może zbytnio nie zachęcać do jej zrobienia, robiąc ją tak na szybko, nie przywiązywałam zbyt dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód ponaglał). - Następnie wyłożyć warstwę tuńczyka (jeśli jest w kawałeczkach to rozdzielić na mniejsze cząstki), posypać równomiernie cebulą i serem, wyrównać. - Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.