Spaghetti bolognese

Patrycja
Makarony
31.03.2017 10:44
Spaghetti bolognese

Składniki: mięso wołowe mielone 500 g, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, majeranek pół łyżeczki, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku, sos sojowy 1 łyżka, sos pomidorowy: pomidory duże 7 szt, cebula pół szt, bazylia suszona pół łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 3 ziarna, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki, dodatkowo: parmezan do posypania, makaron spaghetti 400 g, Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy pomidory oraz przyprawy i dusimy aż pomidory zaczną się rozpadać. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu nie równa się z domowym... W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy 2 min, odlewamy wodę i ściągamy skórkę z pomidorów. Dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostały czosnek. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy i podajemy z sosem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/03/spaghetti-bolognese.html