Drożdżowy chleb ze słodem

Agata
Śniadania
30.03.2017 10:30
Drożdżowy chleb ze słodem

Drożdżowy chleb ze słodem 12 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki pszennej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 350 ml ciepłej wody 200 g mąki żytniej typ 1050 200 g mąki orkiszowej 600 g mąki pszennej typ 720 2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 3 łyżki suszonego słodu żytniego ciemnego Wykonanie: Wyrośnięte chlebki zgrabnym ruchem przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub jeśli posiadacie na rozgrzany kamień do pieczenia. Musimy sobie tylko rozplanować czas pieczenia, ponieważ zaczyn na chlebki powinien fermentować przez około osiem godzin. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na cała noc. Przepis, który dla Was dziś przygotowałam nie jest wcale trudny do zrobienie, a pieczywo na drożdżach zawsze się udaje 😊. Wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/03/drozdzowy-chleb-ze-slodem.html