Smacznego! * szklanka (zawsze używam szklanki po nutelli - ma ona objętość 200 ml)) to ok. 80 g * szklanka (zawsze używam szklanki po nutelli - ma ona objętość 200 ml)) to ok. 80 g Składniki Ciasto - 200 g masła - pół szklanki pełnego mleka - 2/3 szklanki cukru - 10 g cukru waniliowego - 4 szklanki pełnego mleka w proszku * - 3 szklanki płatków śniadaniowych Kangus Jednak nie do końca mi one odpowiadały (ale pewnie też kiedyś wypróbuję, bo wyglądały zachęcająco), ponieważ chciałam jak najwierniej oddać smak batonika, przygotowałam więc mleczny krem, nie dodawałam np. herbatników czy kremówki, serka. W tygodniu pomyślałam, że skoro jest tyle batonikowych ciast to czemu by nie zrobić też takiej wersji? Polewa - tabliczka mlecznej czekolady - 1/4 szklanki śmietany kremówki Masło, mleko, cukier i cukier waniliowy włożyć do garnuszka i podgrzać. Natomiast czekoladowa polewa nie zastyga w lodówce na kamień dzięki dodatkowi śmietanki. Ostudzić i do lekko ciepłej masy dodać mleko w proszku.