Czekoladowo-bananowa rozpusta bez pieczenia

Monika
Ciasta
25.03.2017 22:37
Czekoladowo-bananowa rozpusta bez pieczenia

składniki: masa serowo-czekoladowa 750 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 250 g serka mascarpone 100 g ciemnej czekolady, dałam gorzką 4 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 6 niedużych bananów masa śmietankowa na wierzch 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 4 kostki ciemnej czekolady, dałam mleczną spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła Ja miałam nieduże banany i nie były zbyt grube więc dałam całe i ułożyłam w odstępach ale można też banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć połówki obok siebie. Na banany wyłożyć resztę masy starając się aby dokładnie pokryła banany. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i odstawić na chwilę aby napęczniała. Składniki na masę serowo-czekoladową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i dokładnie rozpuścić żelatynę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Na spód z herbatników wyłożyć ok 1/3 masy i ładnie rozsmarować. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować. Dodać zimną płynna żelatynę i dokładnie zmiksować. Banany obrać ze skórki i ułożyć na masie lekko dociskając. W międzyczasie jak czekolada i żelatyna stygną do drugiej miski przełożyć zmielony ser oraz serek mascarpone.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2017/03/czekoladowo-bananowa-rozpusta-bez.html