Można zastąpić aromatem odtłuszczone kakao lub karob – 2 łyżki Jaglana masa: kasza jaglana – 1 szklanka (mowa o suchej) olej kokosowy – 1 łyżeczka mleko roślinne lub woda – 2,5 szklanki (u mnie było sojowe) miód, albo syrop z agawy – 7 łyżek . Musimy je namoczyć w gorącej wodzie 2 godziny przed użyciem wiórki kokosowe – 2 szklanki (można wymienić na orzechy, ale te też trzeba wcześniej moczyć , i nie polecam, z wiórkami lepsze) naturalna wanilia – pół łyżeczki. Domowy karmel masło orzechowe – 2 łyżki (dobrej jakości, bez dodatku olejów orzeszki ziemne – nie solone (chociaż solone też by pasowały), mniej więcej 3/4 szklanki mleczko kokosowe – 250 gram. Do gotującego się mleka (ew.wody) wsypujemy naszą kaszę jaglaną z dodatkiem oleju kokosowego i pozostawiamy na około 15 minut na wolnym ogniu – pod przykryciem. Dietetyczny snickers jaglany – składniki Spód: daktyle – 1 szklanka (warto węszyć za nimi w promocji) . Najtaniej chyba w Piotrze i Pawle. cukier kokosowy albo trzcinowy – ma być brązowy – 4-5 łyżek. sok z cytryny – 2 łyżki. Kiedy ostygnie, dodajemy do niej pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, po czym wylewamy całość na nasz spód. Wszystko, prócz kakao mielimy blenderem i tworzymy z całości kulkę, wykładamy całość na spód formy, równomiernie rozprowadzając. A później do lodówki – najlepiej na całą noc. Ale miłośnikom kokosa i orzechów na pewno zasmakuje, więc warto przy jakiejś specjalnej okazji pokusić się o jego przygotowanie. Można też zastąpić słodzikiem pasta kokosowa – 200 gram.