Bardzo prosta w przygotowaniu ,robi się ją błyskawicznie i chociaż bez mięsa -to jest bardzo sycąca i naprawdę pyszna Składniki: - 250 g zielonej soczewicy (suchej!) - puszka krojonych pomidorów - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę - 2 cebule pokrojone w kostkę - 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku - 1 listek laurowy - 1 litr wody (można użyć więcej lub mniej, zależnie od gustu) - sól, pieprz i sporo suszonego oregano do smaku - 2 łyżki octu z czerwonego wina Przygotowanie: W dużym garnku, w którym będziesz gotować zupę, rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę i czosnek. Do prawie miękkiej soczewicy dodaj posiekane pomidory z puszki i pozostałe przyprawy (oregano, pieprz, sól). Dodaj pokrojoną marchewkę i listek laurowy, smaż przez chwilę, mieszając. Następnie dodaj opłukaną zieloną soczewicę i zalej 1 litrem wody.