Wieprzowina Kung Bao Składniki: Marynata do mięsa: 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka cukru 400 g wieprzowego schabu 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek imbiru ok. 3 cm 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wody 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki posiekanego szczypioru z dymki olej arachidowy do smażenia olej sezamowy Wykonanie: Z reguły podaje się ją z białym ryżem, ale tak na prawdę będzie pysznie smakowało też z jakimkolwiek orientalnym makaronem: sojowym czy też ryżowym... Wieprzowina Kung Bao z chili i orzeszkami ziemnymi to pyszne i łatwe do przygotowania danie z kuchni azjatyckiej. Gdy zgęstnieje dodajemy orzeszki, smażymy przez minutę, posypujemy dymką, skrapiamy olejem sezamowym od razu podajemy. 45 minut Powiem Wam, że u mnie w domu jest pochłaniane z każdym dodatkiem, albo bez niego 😁. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i szalotki.