Masa serowa - 4 jajka - szklanka cukru pudru - 100 g miękkiego masła - 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie - ziarenka z 1 laski wanilii - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki Spód - 100 g zimnego masła - 200 g mąki pszennej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 łyżki cukru pudru - duże jajko Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy i wyłożyć ciastem dno oraz boki (na wysokość ok. 4 cm). W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i wlać na gotujący się sok, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze chwilę, mieszając. A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Schłodzić w lodówce. Frużelina - 400 g świeżych jeżyn - 100 g cukru * jeśli chcecie uzyskać gęstą frużelinę, jak na zdjęciach - dodajcie 2 łyżki mąki ziemniaczanej Gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż jeżyny puszczą sok i lekko się rozgotują.