Sernik z czekoladowym musem

Małgorzata
Ciasta
21.03.2017 9:53
Sernik z czekoladowym musem

Składniki masy serowej: 500g sera białego twarogowego u mnie serek śremski 3 jajka 250ml śmietany kremówki u mnie 36% ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki maki pszennej Kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżeczka pasty z wanilii Przygotowanie: Ser zemleć w maszynce lub tak jak ja przecisnąć w prasce do ziemniaków, zmiksować mikserem z resztą składników na gładką masę. Składniki na mus czekoladowy: 100g czekolady mlecznej u mnie Goplana 100g czekolady gorzkiej również Goplana 1 łyżka likieru amaretto 3 łyżki wody 30g miękkiego masła 3 jajka 50g cukru pudru 100ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: W wyższym garneczku rozpuścić czekoladę wraz z masłem, wodą oraz amaretto. Składniki spodu ciasta: 160g ciasteczek czekoladowych u mnie ciasteczka z czekoladą i orzechami 30g roztopionego masła Przygotowanie: Masło roztopić, zmiksować razem z całymi ciastkami w malakserze. Tzn. że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z pieczonym ciastem U mnie rozmiar tortownicy 24cm. W między czasie ubić biała z cukrem pudrem na sztywno a żółtka wmieszać do masy czekoladowej. W wyłożonej papierem tortownicy ( tylko dno) wyłożyć rozkruszone drobno przygotowane wcześniej ciastka z masłem. W drugiej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać ją do przestudzonej masy czekoladowej. Przygotowaną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, piec ciasto przez 45 minut w 150 stopniach. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać aby nie zakłócić struktury pianki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2017/02/sernik-z-czekoladowym-musem.html