Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Bardzo prosty w przygotowaniu chleb 🙂 Składniki: 500 gram mąki orkiszowe jasnej 25 gram drożdży 400 ml letniej wody 1 łyżka soli 1 łyżka ksylitolu (możesz oczywiście użyć cukru białego lub trzcinowego, wtedy dodaj mniej ok. 1 małą łyżeczkę) 2 łyżki oleju rzepakowego garćć pestek słonecznika garść siemienia lnianego W między czasie do piekarnika włóż naczynie żaroodporne i nagrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem. Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrośnięta, nasącz ręcznik papierowy olejem i przetrzyj naczycie, następnie obsyp maką ziemniaczana. Mąkę przesiej i wsyp do miski, dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj masę ręką do połączenia składników.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zdrowszawersja.pl/chleb-orkiszowy/