Składniki: - ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) - ok 300 g podgardla bądź boczku surowego - ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej - 2 cebule - 2-3 jajka - 1 czerstwa bułka - 4 ziela angielskie - 3 liście laurowe - 2-3 ząbki czosnku - 2-3 łyżki majeranku - gałka muszkatołowa - sól,pieprz, czerwona czubryca bądź czerwona papryka W wywarze namoczyć bułkę,odcisnąć. Polecam Wam pasteryzację dnia następnego 40 minut co wydłuży czas trwałości do 4-6 miesięcy( także przechowywać w lodówce). Zawsze pasteryzuję takie słoiczki 3 dni,gdyż często mąż zabiera je w trasę. Jeśli masa mięsna jest zbyt sucha można dodać trochę wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl). Z pomidorkiem bądź ogórkiem kiszonym to rewelacyjna kanapka nawet w podróży. Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu. Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce.