Składniki na 3-4 osoby: - opakowanie makaronu cannelloni - 500 g mięsa mielonego np. z łopatki - 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli) - 1 cała cebula - sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory - 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej/oliwa do smażenia Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się nam) Obgotowany makaron układam osobno na talerzach. 3. Sos beszamelowy: - około 60 g masła - 2 i 1/2 szkl mleka - 3 łyżki mąki pszennej - sól, pieprz, papryka słodka 1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Bardzo nam smakowała, ale zamierzam ją przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; ) Bardzo nam smakowała, ale zamierzam ją przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; ) Kiedy już cały makaron mamy już napełniony i ułożony w naczyniu żaroodpornym to zalewamy go beszamelem i na samą górę dajemy starty ser żółty (może być też mozzarella) W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.