Łatwe ciasto z gruszkami

Malgorzata
Desery
20.03.2017 10:22
Łatwe ciasto z gruszkami

English version Easy pear cake (6 servings) Ingredients: 50 g butter, melted, plus extra for the tin 500 g ripe pears, peeled, cored and roughly chopped juice 1 lemon 75 g plain flour 1 heaped tsp baking powder 75 g caster sugar 2 eggs, beaten 2 tbsp apricot jam, for the glaze icing sugar, for dusting Preparation: Heat oven to 180 oC, line a 20 cm loose-bottomed cake tin with baking parchment and brush with butter. Składniki: 50 g rozpuszczonego masła, plus ekstra do posmarowania formy 500 g dojrzałych gruszek, obranych, bez pestek i pokrojonych w grubą kostkę sok z 1 cytryny 75 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 75 g cukru pudru lub drobnego cukru 2 jajka, roztrzepane 2 łyżki dżemu morelowego lub innego jasnego, do posmarowania cukier puder, do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Tak też powstało bardzo łatwe ciasto z gruszkami, które składa się dosłownie z kilku składników i robi się je dosłownie w kilka chwil. To make the glaze, melt the apricot jam with 1 tbsp water and brush the cake, dust with icing sugar and serve! Enjoy! Odkryłam ostatnio, że moje gruszki nie przetrzymają kolejnego tygodnia, postanowiłam więc wykorzystać je w możliwie najlepszy sposób. Podgrzej w mikrofalówce dżem wymieszany z 1 łyżką wody i wysmaruj nim wierzch ciasta. Miksujemy kilka klasycznych składników jak jajka, mąka, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone gruszki i ciasto gotowe. Polecam to bardzo łatwe ciasto z gruszkami na leniwy dzień, najlepiej do kawy. Nienawidzę marnowania żywności, a że nieszczególnie miałam ochotę w tym dniu na pieczenie, postanowiłam przygotować coś niewymagającego wiele wysiłku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/latwe-ciasto-gruszkami-easy-pear-cake/