Mo mentami podobna do polskiej, gdyż włoskie gnochi to nic innego jak kopytka ;) Na dzisiaj mam przepis na szybki i prosty ch lebek drożdżowy inspirowany Włoską foccacią, czy mogę mój wyrób foccacią n azwać to nie wiem, ale n wiem, że na pewno jest r ó w nie smaczny, a najlepiej smakuje jeszcze na ciepło ;) Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy: Jagodzianki Kiełbaski w cieście drożdżowym Bułeczki z suszonymi pomidorami Drożdżówki z serem Pyzy czyli kluski na parze Drożdżowe bułeczki z malinami Drożdżowe paszteciki z chorizo Pizza z ricottą i szpinakiem Paszteciki z kiełbasą Calzone Caprese Ziołowy chlebek drożdżowy s kładniki 1 0 g drożdży 200 ml wody 350g mąki 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki suszonej bazylii zielone oliwki Ziołowy chlebek drożdżowy wykonanie: Z drożdży, 50 ml wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić na około 30 minut wo wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na pół i przełożyć na blaszkę, form ując prostokąt. Ja jeden chlebek zrobiła bez oliwek bo m ój narzeczony ich nie lubi ;) Zo stawić na k olejne pół godziny do wyrośnięcia. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.