½ łyżeczki świeżo startego imbiru 5 cm kawałek trawy cytrynowej (biała część, rozgnieciona) lub ½ łyżeczki suszonej 2 łyżki oleju 1 szalotka lub mała cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 250 g dyni (użyłam mrożonej Hortex) 200 g mrożonej mieszanki azjatyckiej z grzybkami mun (użyłam Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex) 2-3 listki limonki kafirskiej (użyłam mrożonych) 250 g oczyszczonych krewetek (świeżych lub rozmrożonych) 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki sosu rybnego, lub więcej do smaku 1 papryczka chili pokrojona w krążki garść listków bazylii tajskiej Bulion zagotować z imbirem i trawą cytrynową. U mnie pasty curry były 3 łyżki (1 szaszetka 50g) i danie było jak dla mnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. U mnie pasty curry były 3 łyżki (1 szaszetka 50g) i danie było jak dla mnie akurat, ale ja bardzo lubię pikantne smaki. Dodać krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż będą różowe (lub tylko do podgrzania, jeżeli używamy krewetek gotowanych). Dodać krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż będą różowe (lub tylko do podgrzania, jeżeli używamy krewetek gotowanych). Opcjonalnie zamiast listków można dodać skórkę otartą z limonki. 2. Opcjonalnie zamiast listków można dodać skórkę otartą z limonki. 2. 1. Ja użyłam mrożonych liści limonki, ale mogą też być suszone. Idealnie sprawdza się wtedy kuchnia tajska z boskim połączeniem chili i mleka kokosowego. Ostatecznie okazało się, że użycie mrożonej dyni, znacznie przyspiesza przygotowanie i aromatyczne curry jest gotowe w 25 minut. Dodać 1-2 łyżeczki sosu rybnego. Dodać 1-2 łyżeczki sosu rybnego. Dajcie wtedy 1-2 więcej i pamiętajcie, żeby je wyłowić przed podaniem. Dajcie wtedy 1-2 więcej i pamiętajcie, żeby je wyłowić przed podaniem. W listopadzie najbardziej kojące dla mnie dania, to takie z nutką egzotyki. Zaskoczyło mnie, jak się okazało, że jest pokrojona na takie mini kosteczki. Zdjąć z płyty, wymieszać z bazylią. Zdjąć z płyty, wymieszać z bazylią. No i jednak szybki, bo większość, to jeszcze nie wszystko, a terminy gonią i na horyzoncie zarysowują się już nowe plany. Ja użyłam mrożonych liści limonki, ale mogą też być suszone. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodać łyżeczkę cukru i ewentualnie doprawić sosem rybnym.