Mazurek cytrynowy z bezami

Kasia
Wielkanoc
08.04.2017 13:15
Mazurek cytrynowy z bezami

1 jajo 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 4 łyżki (60 ml) soku z cytryny 90-100 g cukru 50 g schłodzonego masła 1 łyżka limoncello W niewielkiej misce roztrzepać jajo i żółtko z cukrem. Wesołych Świąt! Składniki: 150 g mąki pszennej 30 g skrobi ziemniaczanej 100 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 zółtko 1-2 łyżeczki mocno schłodzonego limoncello Mąki wymieszać z cukrem pudrem posiekać nożem z zimnym masłem. Suszyć w piekarniku w 110-120°C w termobiegu przez 40-45 minut (większe bezy do 60 minut). Mazurek cytrynowy z bezami Mazurki w kształcie jaja z czekoladowym wypełnieniem piekę już od kilku lat. 1 białko szczypta soli 60 g drobnego cukru Białko umieścić w misie miksera. Gdy będzie jeszcze lekko ciepły wymieszać z limoncello i rozsmarować na kruchym cieście. Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy o średnicy 20-22 cm i wydłużyć go na kształt jajka. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Na garnku ustawić miskę z masą jajeczną (nie może dotykać dna). , rumu, wódki lub wody(białko zachowujemy na bezę), najlepiej niepryskanej, pokrojonego na małe kawałkiSmacznego! Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4 mm. Piec 15-18 minut w 200°C aż ciasto będzie rumiane. Kruche ciasto, lemon curd, odrobina limoncello i bezy, czy to może się nie udać? Po ok. 2-3 minutach kiedy masa będzie ciepła dodawać po kawałeczku masła. Tym razem zdecydowałam się na coś większego, ale nie mniej pysznego. Gdyby w kremie pojawiły się grudki, przetrzeć przez sitko.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.pelnytalerz.com/2016/03/mazurek-cytrynowy-z-bezami.html