Chlebek z oliwkami i serem feta Składniki: 600 g mąki pszennej + do podsypywania 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 400 ml letniej wody 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano i bazylii oliwa z oliwek sól Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Na cieście układamy pokrojone w kostkę oliwki i ser, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami (zostawiając puste miejsce na brzegu do sklejenia). Dobrze wyrobione ciasto, przekładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godziny. Chlebek pieczemy w 220°C przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze około 30 minut. Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 35×12 cm (jeśli tak jak mi nie zmieszczą się Wam do keksówki, wykorzystajcie też formę do muffinek). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Piekarnik przed pieczeniem należy spryskać wodą i umieścić pojemnik z wodą na dnie piekarnika. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 30 minut do powstania zaczynu. Po upieczeniu wyciągamy chlebek z keksówki i odkładamy go na kratkę do wystudzenia.