Ciasto z kawałkami czekolady - 75 g miękkiego masła - 2/3 szklanki cukru - 2 jajka - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 150 g mąki - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 150 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej - 100 g czekoladowych łezek lub posiekanej mlecznej czekolady Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Wylać ciasto do tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Wystudzić. krem robimy, gdy wszystkie ciasta mamy już przygotowane i wystudzone Krem - 300 g schłodzonej śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 300 g mascarpone - ziarenka z 1/2 laski wanilii Dodatkowo - 50 g gorzkiej czekolady - 35 g kremówki - ciasteczka maślane z kawałkami czekolady do dekoracji - ciasteczka oreo do dekoracji Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego garnuszka, dodać kremówkę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem i dodać do masy na zmianę z jogurtem, w dwóch porcjach (najpierw dodać połowę mieszanki z mąką, zmiksować, potem połowę jogurtu, zmiksować, etc...). wszystkie składniki na ciasta powinny być w temp. pokojowej Składniki Brownie - 100 g gorzkiej czekolady - 100 g masła - 3 jajka - pół szklanki cukru - 2 czubate łyżki gorzkiego kakao - 50 g mąki Ciasto oreo - 3 jajka - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru - 50 ml oleju - 1/2 szklanki mąki - łyżeczka proszku do pieczenia - 5 pokruszonych na drobno ciasteczek oreo + 3 pokruszone w większe kawałki Jajka rozdzielić. Hm... Trzy rewelacyjne ciasta w jednym: brownie, chocolate chip cake (czyli waniliowe, ucierane ciasto z kawałkami mlecznej czekolady) i biszkoptowe ciasto oreo. Na paterze ułożyć ciasto z kawałkami czekolady, posmarować kilkoma łyżkami kremu, następnie położyć ciasto oreo, również posmarować. Posmarować tort z boków i na górze pozostałym kremem, polać brzegi czekoladą (można zrobić to tak, aby sprawiała wrażenie spływającej z tortu). Udekorować kremem z woreczka z tylką (jak na zdjęciach) oraz ciasteczkami. Rzuciło mi się w oczy zdjęcie takiego tortu w internecie i nie mogłam się powstrzymać, żeby nie spróbować go odtworzyć na swój sposób. Masło pokroić na kawałki, dodać do czekolady i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz drobno zmielone ciasteczka oreo, jeszcze raz bardzo delikatnie zmiksować. Śmietankę ubić z cukrem, aż będzie gęsta, dodać mascarpone i ubijać całość, aż krem będzie sztywny. Dodać czekoladę rozpuszczoną z masłem, kakao, mąkę, wszystko dokładnie zmiksować. Wykonanie końcowe: 3 łyżki kremu odłożyć do woreczka z zamontowaną tylką gwiazdką.