Babka karmelowo-fistaszkowa

Julianna
Wielkanoc
16.03.2017 9:59
Babka karmelowo-fistaszkowa

Babka karmelowo-fistaszkowa Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:3 duże jajka80g cukru1 i 1/3 szklanki mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody100g masła100ml jogurtu naturalnego250g masy orzechowej lub 3/4 szklanki masła orzechowego + 2 łyżki cukruolej do posmarowania formydo dekoracji:3 łyżki kajmaku3 łyżki mlekagarść orzeszków prażonych (mogą być solone) Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyjać i studzić na kratce. Karmel wymieszać z jogurtem, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Formę do babki (u mnie o średnicy ok 22cm) posmarować olejem, posypać mąką lub bułką tartą, wlać ciasto. Orzeszki posiekać (lub umieścić w woreczku i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa), posypać po sosie karmelowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2016/03/babka-karmelowo-fistaszkowa.html