Ciasto chałwowo orzechowe z brzoskwiniami

Aga
Ciasta
16.03.2017 10:15
Ciasto chałwowo orzechowe z brzoskwiniami

Ciasto: - 4 jajka - 50 g startych orzechów włoskich - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Krem chałwowy: - 200 g chałwy o smaku kakaowym - 250 g serka mascarpone - 330 ml śmietanki kremówki - łyżka cukru pudru Dodatkowo: - puszka brzoskwiń - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1 łyżka kakao - 1/2 szklanki wystudzonej herbaty Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem, a następnie dodajemy do niej pokruszoną drobno chałwę wymieszaną z mascarpone. Tak czy siak w tym cieście nie znajdzie pomarańczy, ale jest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietanowo chałwowej. Jakoś tak mam, że ten kolor mnie dobrze nastraja, może dlatego że kojarzy się z latem i słońcem?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2017/03/ciasto-chawowo-brzoskwiniowe.html