Babka orzechowo-czekoladowa Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:150g gorzkiej lub deserowej czekolady120g masła100g cukru4 duże jajka0,5 szklanki mąki tortowej150g mielonych orzechów laskowych1 łyżka kakao1 łyżeczka z górką proszku do pieczeniapolewa:50ml mleka1 łyżka śmietany 18%2 łyżki cukru2 łyżki kakaoWszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić najpierw kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć do kratce do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć z połową cukru na puch, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie wlać rozpuszczoną czekoladę. Polewa: cukier i kakao wymieszać, dodać śmietanę i mleko, gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Formę do babki (22-24cm średnicy, z kominem) posmarować olejem, posypać mąką.