Oczywiście byli tacy, co na to wpadli przede mną, ale w dzisiejszych czasach jest to nieuniknione! przejdź prosto do przepisu Jak się okazuje, jest już trochę wpisów na temat risotto carbonara na Google, ale nie znalazłam nic po polsku! Więc jest szansa, że jestem pierwsza 🙂 Najbardziej mnie zastanawiało, czy z punktu widzenia klasycznej włoskiej kuchni nie będzie to profanacja, ale danie jest tak pyszne, ze cofam pytanie. Oczywiście, jak lubicie, można dodać jakiś warzyw (postawiłabym na cukinię, bo z nią uwielbiam carbonarę!), trochę chili czy posypać czymś zielonym. Skład jest bardzo krótki: boczek, ser parmezan i opcjonalnie pecorino, żółtko, oraz jak na risotto przystało, wino i oczywiście ryż. Ale przepis podaję na najbardziej podstawową wersję, która w mojej opinii chyba jest najlepsza. Nie sprawdzi się tu boczek w plasterkach z supermarketu czy imitacja sera.