Kurczak z cytryną i tymiankiem

Basia
Obiad
15.03.2017 9:12
Kurczak z cytryną i tymiankiem

Jako, że mój małżonek już nie może patrzeć na drób to muszę się nieźle natrudzić, żeby piersi z kurczaka zrobić w jakiś wyjątkowy sposób- żeby smakowały mi i mojej rodzinie. Sposób przygotowania: - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki białego octu winnego - 1 cytryna - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy delikatesowej - łyżeczka miodu - sól, pieprz Składniki: - 4 piersi z kurczaka - 4 łyżeczki suszonego tymianku - kulka mozzarelli - 1 cytryna - tłuszcz do wysmarowania naczynia marynata Piersi z kurczaka przygotowane w opisany przez mnie sposób są kruche i soczyste. Pieczemy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem (pod przykryciem) w temperaturze 200 stopni C przez ok. 45 minut. Pieczemy jeszcze chwilę do czasu aż mięso się lekko zarumieni. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 1,5 h plus marynowanie Oliwę mieszamy z octem i sokiem z cytryny. Zamarynowane piersi nacinamy w poprzek pod skosem tworząc tzw. kieszonki. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę z cytryny ścieramy na małych oczkach. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/03/piersi-z-kurczaka-z-cytryna.html